LOB biedri Agnese Gaile un Mārtiņš Platacis: Putnošana kā pārsteigums un kā miers

LOB biedri Cēsu apkaimē – vides zinību skolotāja un mājmācības mamma Agnese Gaile un mērnieks Mārtiņš Platacis – videostāstā “Putnustāsti. Personība” dalās ne vien pārdomās par to, ko putnu vērošana nozīmē katram no viņiem un LOB Cēsu grupai, bet arī vairākos praktiskos risinājumos, kā mierpilni sadzīvot putnam un cilvēkam.

Agnese, kas ir LOB biedre kopš 2007. gada, pašreiz ir arī LOB Cēsu grupas organizatoriskā vadītāja un stāsta par gandarījumu, kas rodas palīdzot citiem izzināt putnu pasauli: “Ir liels prieks redzēt, kad kāds kaut ko iegūst. Kaut vai saprot, ka tā ir žubītes balss, lai arī tikai tajā konkrētajā minūtē. Redzu, ka interese par putniem ir, tikai reizēm tā cilvēkos jāpamodina.”

Pašai Agnesei putnošana saistās ar pārsteigumu, savukārt Mārtiņam, kurš LOB biedru pulkam pievienojies jau 2004. gadā, tā ir iespēja redzēt, kā mostas rīts. Videostāstā Mārtiņš dalās arī pārdomās, kurš būtu tas putns, bez kā viņa dzīve nebūtu iedomājama.

Rubrikā #SpārnotsPadoms Mārtiņš demonstrē praktiskus risinājumus tam, kā savā namā zem viena jumta sadzīvot ar čurkstēm, un skaidro, kāpēc ir vērts izpļaut pļavā taciņas.

Video “Putnustāsti. Personība: Agnese Gaile un Mārtiņš Platacis” skatāms šeit:

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā iecerēti stāsti par aptuveni 40 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu šeit: https://www.lob.lv/biedriba/klusti-par-biedru/.

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB komunikācijas konsultante