Aizvadītas diennakts putnu vērošanas sacensības “Torņu cīņas 2024”

Šī gada 18.–19. maijā norisinājās diennakts putnu vērošanas sacensības “Torņu cīņas 2024”, kuras rīkoja Latvijas Ornitoloģijas biedrība ar sadarbības partneriem. Šogad sacensībās piedalījās 23 komandas, to skaitā 14 pieredzējušu putnu vērotāju komandas sacentās, putnus skaitot diennakts garumā, bet deviņas komandas sacentās t. s. “Tautas klasē”, putnus vērojot četras stundas.

Diennakts sacensībās uzvaru izcīnīja komanda “Sturnus” – Mārtiņš Briedis, Ivo Dinsbergs, Valts Jaunzemis un Viesturs Vīgants, no Dvietes rietumu torņa novērojot 113 putnu sugas jeb par 27 sugām vairāk nekā torņa vidējais rādītājs. 

Daļa komandas “Sturnus”. Foto: Baiba Kaškina

Otro vietu ieguva komanda “Himantopus himantopus” – Ilze Bojāre, Ieva Mārdega, Andris Klepers un Mārcis Tīrums, putnus vērojot no Mērsraga bākas torņa un reģistrējot 105 sugas jeb par 24 sugām vairāk par torņa vidējo rādītāju. “Himantopus himantopus” saņēma arī balvu par interesantāko novērojumu – Jarelli cielavu (baltās cielavas Motacilla alba yarrellii pasuga).

Komanda “Himantopus himantopus”. Foto: Baiba Kaškina

Trešo vietu ieguva komanda “Himantopus fārmklubs” – Ivars Brediks, Pēteris Daknis, Mareks Kilups un Jānis Ukass, no Mērsraga pļavas torņa reģistrējot 99 sugas jeb par 20 sugām vairāk par torņa vidējo rādītāju.

Komanda “Himantopus fārmklubs”. Foto: Baiba Kaškina

Draudzīgākās komandas balvu saņēma komanda “Trīskājainie jenoti”, kas Kolkas tornī uzņēma vislielāko apmeklētāju skaitu – 50.

Komanda “Trīskājainie jenoti”. Komandas pašportrets tornī.

“Tautas klasē” abas uzvarētāju komandas reģistrēja vienādu sugu skaitu – 53. 1. vietu ieguva komanda  “Cēsu putnu grupa” (Agnese Gaile, Baiba Strode un dalībieki no Somijas – Ahti Pulli un Juka Pulli), kas pēdējo sugu reģistrēja agrāk nekā 2. vietas ieguvēji – debitantu komanda “Platknābji” (Elīna Deksne, Dāvis Valters Immurs un dalībnieki no Ukrainas – Katerina Kužeļa un Leonīds Kovačs), kas putnus skaitīja no Slampes kurgāna platformas Dunduru pļavās.

Komanda “Cēsu putnu grupa”. Foto: Baiba Kaškina
Komanda “Platknābji”. Komandas pašportrets tornī.

Diennakts putnu vērošanas sacensības “Torņu cīņas 2024” organizē Latvijas Ornitoloģijas biedrība sadarbībā ar maizes ceptuvi “Lāči”, putnu māju ražotni “Simbaro”, Dzīvotne.lv, SIA “Jāņa sēta”, SIA “Diversum”, SIA “Motacilla”, “Swarovski Optik”, “3 pavāru restorānu”, “Pavāru māju” Līgatnē, Martu Gotlību un Dabas aizsardzības pārvaldi.

Titulfoto:
Ieva Vavilova, LOB pasākumu organizatore

Informāciju sagatavoja:
Elīna Gulbe, LOB iekšējās komunikācijas vadītāja