Aicina uz LOB goda biedra Jefima Kaca atvērto lekciju par putnu vērošanu

Trešdien, 4. septembrī, notiks LOB goda biedra Jefima Kaca atvērtā lekcija par putnu vērošanu ASV un Argentīnā “Dzenoties pakaļ putniem: no Ņūdžersijas līdz Horna ragam”, kura būs papildināta ar personīgajiem fotokadriem. 

Jefims Kacs (dz. 1947, Rīgā) putniem Latvijā veltīja 30 dzīves gadus. Putnu gredzenošanu uzsācis jau piecpadsmit gadu vecumā, nākamajos gados apmeklēja Engures ornitoloģisko stacionāru, kur pētniekiem palīdzēja dažādos pētījumos un gredzenošanā. Vēlākajos gados strādājis par vecāko laborantu Mikrobioloģijas institūtā (1965–1967) un Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijā (1967–1992), kur iesaistījās putnu orientācijas un navigācijas pētījumos. 

Studiju laikā pievērsies sarkanrīklīšu izpētei: 1971. gadā absolvēja Latvijas Valsts universitātes Bioloģijas fakultāti ar diplomdarbu par sarkanrīklīšu uzvedības reakciju individuālās īpatnības orientācijas pētījumos, bet pēc desmit gadiem Maskavā aizstāvēja disertāciju par sarkanrīklīšu orientāciju. 

Palīdzējis arī citiem kolēģiem pētījumu veikšanā, piedalījies pirmā Latvijas ligzdojošo putnu atlanta (1980–1984) uzskaitēs, 1983. gadā veicis balto stārķu iezīmēšanu un izsekošanu aizkavējuma migrācijas apstākļos, periodā no 1984. līdz 1991. gadam piedalījies putnu uzskaitēs un riska zonu noteikšanā lidlauku teritorijās un to apkārtnē. 

Plašākai publikai ir zināmas divas Jefima Kaca sarakstītas un sērijā “Dabas un mēs” iznākušās populārzinātniskāsgrāmatas “Kā migrē un orientējas putni” (1985) un “Putnu valoda” (1989). Kopš 1992. gada Jefims Kacs ar ģimeni dzīvo ASV, aizvien esot saziņā ar bijušajiem kolēģiem, regulāri apmeklē Latviju un tiekas ar ornitologiem. Jefims Kacs ir viens no LOB dibinātājiem. Par LOB goda biedru Kacs ievēlēts 2024. gadā.

Atvērtā lekcija norisināsies trešdien, 4. septembrī, plkst. 18.30 Latvijas Universitātes Dabas mājā (Jelgavas ielā 1, Rīgā), 109. auditorijā. Ierašanās no plkst. 18.00.

Interesentiem, kuri vēlas apmeklēt pasākumu, lūgums līdz 4. septembrim pieteikties lekcijas apmeklējumam klātienē šeit: https://forms.gle/4vJ87chYHT7LfzVK8.

Foto:
Ruslans Matrozis

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, Latvijas Ornitoloģijas biedrības ārējās komunikācijas speciāliste