LOB biedre Inese Zandere: Putni neeksistē tukšā vietā

Videostāstā “Putnustāsti. Personība” aicinām iepazīt tuvplānā Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) biedri Inesi Zanderi, kas ikdienā raksta grāmatas lieliem un maziem un kas arīdzan rūpējas par izdevniecības “Liels un mazs” grāmatu nākšanu pasaulē kā izdevniecības galvenā redaktore. 

Prasmi lūkoties dabā un ieraudzīt to Inese apguvusi jau bērnībā, esot kopā ar savu tēvu dabā. “Redzēt putnus un būt ar viņiem kopā iemācījos uzreiz bērnībā. Pieaugušā cilvēka dzīvē iemācījos pamanīt arī ornitologus,” stāsta Inese, kura daudz laika pavadījusi gan ar putnu balsu ierakstu kolekcijas veidotāju Edmundu Račinski, gan arī ar dzejnieku un ornitologu Jāni Baltvilku, kopīgi mācoties pazīt putnus dabā. 

Šovasar Inesei Zanderei piešķirta Jāņa Baltvilka vārdā nosauktā balva rakstniecībā par viņas jaunākajām dzejoļu grāmatām, kas izdevniecībā “Liels un mazs” izdotas 2023. gadā, tostarp arī par dzejoļu grāmatu “Putni mūs redz”. Par putnu vērošanai aizraujošāko vietu Inese uzskata savas lauku mājas, kas atrodas tuvumā Daugavai, netālu no putnu iecienītās Dvietes palienes. 

“Dabā tu nekad neesi viens. Tu vienmēr esi kopā ar kādu. Putnošanā, tāpat kā dabas vērošanā vispār, man vienmēr gribas zināt, kas tieši tas ir, ko redzu, un kā to sauc, par ko liecina viņa klātbūtne vai klātbūtnes trūkums dabā. Man ir svarīga konkrētība,” teic rakstniece, kura pati ir uzsākusi veidot savdabīgu literāru kolekciju pierakstot, kā dažādi dzejnieki un rakstnieki savos darbos atveido putnu balsis.

“Putni neeksistē tukšā vietā, putni dzīvo dabā,” uzsver Zandere, stāstot par savu pilsonisko aktivitāti – publisku vēstuļu rakstīšanu un došanos piketos – mežu aizstāvībai, piebilstot, ka tā ir nebeidzama cīņa. Sarunas izskaņā dzejniece mudina dzīvot tā, lai neizzustu putni, kuri mūs redz.  

Par LOB biedru var kļūt jebkurš interesents, neatkarīgi no vecuma un zināšanām par putniem, aizpildot pieteikuma anketu ŠEIT.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) īsteno videostāstu ciklu par LOB biedriem “Putnustāsti. Personība”. Katru pieredzes stāstu papildina praktisks padoms, ko ikviens var izmantot ikdienā, lai darītu labus darbus putnu un līdz ar to arī cilvēku labā. Kopumā izveidoti videostāsti par 28 LOB biedriem, kas pārstāv dažādas vecuma grupas, reģionus, nodarbošanās, intereses, un to iesaisti pilsoniskās aktivitātēs dabas aizsardzības jomā.  Video – Edgars Dzenis, projekta vadītājs – Agnis Bušs, komunikācijas speciāliste – Kitija Balcare. 

Videostāstu cikls “Putnustāsti. Personība” ir viena no aktivitātēm projektā “Latvijas Ornitoloģijas biedrības interešu pārstāvība un sabiedrības iesaiste”, ko finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Foto: Edgars Dzenis.

Informāciju sagatavoja:
Kitija Balcare, LOB ārējās komunikācijas speciāliste