Ligzdojošo putnu uzskaites

Par programmu

Latvijas Ligzdojošo putnu uzskaites uzsāktas 2005. gadā, ar mērķi iegūt informāciju par Latvijā ligzdojošo putnu populācijas lielumiem un to izmaiņām. Monitoringa programmas ietvaros ik gadus tiek organizētas ligzdojošo putnu uzskaites pastāvīgos maršrutos un veikta putnu uzskaitēs iegūto datu apstrāde un analīze.

Dzeltenā cielava. Foto: Ainārs Auniņš

Kādēļ šis monitorings ir vajadzīgs? Kādēļ ir svarīgi katru gadu skaitīt putnus vienos un tajos pašos maršrutos? Mēs dzīvojam informācijas laikmetā, kad jebkuru darbību pamatošanai (vai, gluži otrādi, nepieļaušanai) ir nepieciešama kvalitatīva, statistiski ticama informācija. Uzsāktais putnu monitorings šādu informāciju dos par daudzām Latvijā sastopamajām sugām! Šie dati kalpos par pamatu dabas aizsardzības pasākumu nepieciešamības pamatošanai un plānošanai. Latvijas Ornitoloģijas biedrība un citas dabas aizsardzības organizācijas regulāri saskaras ar situācijām, kad trūkst precīzu, skaitlisku datu, kuru izcelsme neļautu oponentiem tos dēvēt par “subjektīviem” vai “dažu ieinteresētu personu viedokli”. Kvalitatīva monitoringa datus dabas nedraugi noraidīt nevarēs!

Lai dati būtu precīzi, putnu uzskaitēm jānotiek iespējami lielākā skaitā parauglaukumu: jo lielāks parauglaukumu skaits, jo labāk tie ataino putnu populāciju stāvokli attiecīgajā ligzdošanas sezonā. Lai izvairītos no datu tendenciozitātes, uzskaitēs jābūt pārstāvētiem visiem Latvijas reģioniem. Tādēļ visi, kas pazīst putnus tiek aicināti iesaistīties ligzdojošo putnu uzskaitēs! Tā jūs dosiet nozīmīgu ieguldījumu savvaļas putnu aizsardzībā Latvijā.

Monitoringa uzskaišu veikšanai tika izveidots parauglaukumu tīkls. Lai nodrošinātu vienmērīgu to izvietojumu visā valsts teritorijā, prioritārie parauglaukumi pašreiz izvietoti pa diviem katrā 25 x 25 km karšu lapā. Tie atrodas „atlanta kvadrātos”, kuru kods beidzās ar „22” vai „44” (piemēram, 4311-22 vai 4222-44). Katrā šādā kvadrātā ir izvietots 4 km garš maršruts, kurš sastāv no diviem paralēliem 2 km gariem transektiem kilometra attālumā viens no otra. Katrs maršruts ir sadalīts 8 posmos, katrs posms ir 500 m garš.

Putnu uzskaites notiek 4 reizes sezonā: marta beigās, aprīļa beigās, maija vidū un jūnija pirmajā pusē, skaitot putnus trijās uzskaišu joslās: līdz 25 m no maršruta, 25 līdz 100 m no maršruta un tālāk par 100 m no maršruta.

Detalizētu putnu uzskaišu veikšanas metodiku varat lejupielādēt šeit.

Aicinām iesaistīties ligzdojošo putnu uzskaitēs!

Programmā var piedalīties ikviens, kurš labi pazīst lielāko daļu Latvijas ligzdojošo putnu sugu gan pēc izskata, gan pēc balss. Uzskaites jāveic, stingri ievērojot uzskaišu metodiku. Lai pieteiktos dalībai uzskaitēs, jāizvēlas viens vai vairāki no neaizņemtajiem (sk. karti) uzskaišu kvadrātiem, jāaizpilda pieteikšanās anketa, un jānosūta elektroniski Ievai Mārdegai uz e-pastu ieva@lob.lv vai pa pastu uz LOB adresi: Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Skolas iela 3, Rīga, LV-1010.

Rezultāti

2005. gadā monitoringa programmā piedalījās 20 dalībnieki, kas iesniedza datus par 25 uzskaišu maršrutiem visā valsts teritorijā.

Pašlaik ligzdojošo putnu uzskaitēs piedalās vairāk nekā 40 dalībnieku vairāk nekā 50 uzskaišu maršrutos. Monitorings dod informāciju par vairāk nekā 100 putnu sugu skaita pārmaiņu tendencēm. Vairāk par rezultātiem un jaunumiem programmā lasiet šeit:

Kopš 2006. gada ligzdojošo putnu uzskaišu programma tiek īstenota kā daļa no Valsts Bioloģiskās daudzveidības monitoringa programmas, kur tā iekļauta Fona monitoringa sadaļā kā “Dienas putnu monitorings”. Ikgadējie monitoringa atskaišu ziņojumi, kuros aplūkojami arī visu analizēto sugu populāciju pārmaiņu grafiki kopš 2005. (2. pielikums) un 1995. gada (4. pielikums), pieejami šeit:

Programmā ievāktie dati tiek izmantoti arī putnu populāciju izmaiņu novērtējumam Eiropas mērogā, piedaloties Paneiropas parasto putnu monitoringa programmā. Jaunākos Eiropas putnu populāciju indeksus un trendus varat aplūkot šeit. Jaunākais programmas ziņojums pieejams šeit.

Lejupielādējami dokumenti

Uzskaišu koordinatoru atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem meklējiet šeit
J: Vai katru gadu uzskaitēm ir jāpiesakās no jauna?
A: Nē, pietiek ar vienu pieteikšanos. Ja būsiet uzskaites veicis, automātiski uzskatīsim, ka turpināsiet to darīt arī nākamajā gadā. Ja uzskaites nebūsiet veicis, vai darījis to nepilnā apmērā, projekta koordinatori ar Jums sazināsies, lai noprecizētu jūsu turpmākos plānus par dalību uzskaitēs.

J: Kāds ir vēlamais datu iesniegšanas formāts?
A: Datus ieteicams iesniegt, ievadot tos portāla Dabasdati.lv ligzdojošo putnu uzskaišu (LLPU) sadaļā (https://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/uzskaites?lang=lv&module=uzskaites). Pirms datu ievadīšanas, noteikti jāielogojas portālā ar savu lietotājvārdu. Instrukcija datu ievadīšanai portālā atrodama uzskaišu metodikā (sk. 5.1. nodaļu). Ievadot datus portāla uzskaišu sadaļā, anketas tiks uzģenerētas automātiski un automātiski nosūtītas uz e-pastu gan jums, gan uzskaišu koordinatoriem. Noteikti neiesniedziet datus, tos vienkārši ievadot Dabasdatos caur atlanta vai parasto novērojumu reģistrēšanas sistēmu! Šajā gadījumā uzskaišu koordinatori tos nesaņems un tos būs problemātiski atdalīt no citiem portālā ievadītajiem novērojumiem!
Ja datu iesniegšana portālā Dabasdati.lv nav iespējama, joprojām ir saglabāta iespēja anketas vai nu iesniegt elektroniski, aizpildot tās Excel versiju un nosūtot uz e-pastu Ievai Mārdegai, vai papīra formātā, nosūtot tās pa pastu, vai atstājot LOB birojā (ar norādi “Ligzdojošo putnu uzskaites”), vai nododot tās Ievai Mārdegai personīgi.

J: Vai kopā ar anketām jāsūta arī kartes ar atzīmētajiem novērojumiem?
A: Jā. Kartes nepieciešamas gan tādēļ, lai, ievadot datus datubāzē, pārbaudītu un precizētu neskaidros gadījumus, gan arī tādēļ, lai uzkrātu augstas precizitātes datus turpmākiem, specializētiem pētījumiem. Aizvadīto gadu pieredze rāda, ka reizēm, aizpildot anketas, uzskaišu veicēji aizmirst anketā ierakstīt kādu kartē esošu sugu vai vienkārši pārrakstās, ierakstot citu sugu.
Arī tad, ja datus iesniedzat elektroniski, atsūtiet arī papīra kartes vai to ieskenētās versijas.

J: Vai dati uzskaites laikā tiek reģistrēti ar roku?
A: Datu reģistrēšanu uzskaites laikā iespējams veikt gan ar roku, gan elektroniski. Jebkurā gadījumā putnu novērojumi posmu kartēs tiek atlikti uzskaites laikā, bet anketas tiek aizpildītas vai ievadītas Dabasdatu uzskaišu sadaļā tūlīt pēc uzskaites.
Ja uzskaišu laikā putni tiek kartēti, atzīmējot tos uz posma karšu izdrukām, anketas iespējams iesniegt vai nu elektroniski (ieteicams!), aizpildot tās Excel versiju, vai papīra formātā. Tomēr vislabāk uzskaišu datus ievadīt portālā Dabasdati.lv (https://dabasdati.lv/lv/putnuatlants/uzskaites?lang=lv&module=uzskaites). Pirms datu ievadīšanas, noteikti jāielogojas portālā ar savu lietotājvārdu.
Ja novērojumu kartēšanai uzskaišu laikā vēlaties izmantot savu plaukstdatoru vai tamlīdzīgu elektronisku ierīci ar iebūvētu GPS, par tās izmantošanas iespējām un sagatavošanu darbam konsultējieties ar programmas koordinatoriem. Šajā gadījumā anketas būs jāiesniedz elektroniski, aizpildot tās Excel versiju, vai Dabasdati.lv, bet par iesniedzamo kartējumu datu formātu vienosieties ar programmas koordinatoriem.
N.B.! Neizdariet nekādas izmaiņas elektroniskās anketas struktūrā! Aizpildiet tikai paredzētos datu laukus.

J: Kāds ir datu iesūtīšanas termiņš?
A: Uzskaišu anketas un posmu kartes jāiesūta līdz attiecīgā gada jūnija beigām. Tomēr vēlams sūtīt datus pa daļām – tūlīt pēc katras uzskaites. Tas ļauj laicīgi uzsākt datu ievadīšanu datorā un ātrāk veikt datu apstrādi un analīzi. Tādējādi uzskaišu rezultāti ātrāk nonāks arī pie uzskaišu veicējiem.

J: Uz kādu adresi dati jāsūta?
A: Uzskaišu anketas un posmu kartes jāsūta uz LOB adresi: Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Skolas iela 3, LV-1010, ar norādi “Ligzdojošo putnu uzskaites”. Datus var nodot arī personīgi Aināram Auniņam vai Ievai Mārdegai, elektroniski jāsūta uz adresi: ieva@lob.lv.
Datus ievadot Dabasdati.lv, portāls pats ģenerēs Excel anketu, kas automātiski tiks nosūtīts gan uzskaišu veicējam, gan programmas koordinatoriem. Šajā gadījumā uzskaites veicējam pašam jāiesniedz tikai uzskaišu kartes.

J: Kāpēc vajadzīga pašnovērtējuma anketa? Vai no manām sniegtajām atbildēm tajā atkarīga mana līdzdalība uzskaitēs? Vai jūs neuzticaties manām putnu pazīšanas spējām?
A: Pašnovērtējuma anketu aizpilda reizi gadā (jo sugu pazīšana laika gaitā var mainīties – parasti uz labo pusi), un tā atspoguļo caurmēra situāciju attiecīgajā sezonā. Šī anketa nepieciešama, lai, veicot datu analīzi par konkrētām sugām, tajā neiekļautu tos maršrutus, kuros uzskaites veicējs ir norādījis, ka attiecīgo sugu nepazīst (bet toties pazīst citas sugas, kuru analīzē šie dati savukārt tiek izmantoti). Pašnovērtējuma anketu nevajag uztvert kā šaubas par novērotāja kvalitāti vai neuzticēšanos – tas palīdz datu analīzē un rezultātu interpretācijā. Dalība uzskaitēs nav atkarīga no anketā sniegtajām ziņām.

J: Vai transporta izdevumi tiks apmaksāti?
A: Jā. Katra mēneša čeki jāiesniedz LOB birojā ne vēlāk, kā līdz nākamā mēneša 5. datumam. Piemēram, maija čeki jānogādā LOB birojā līdz 5. jūnijam, neatkarīgi no tā, vai čeks ņemts 1. vai 30. maijā. Par nākamajiem gadiem programmas koordinatori savlaicīgi informēs uzskaišu dalībniekus, informācija būs pieejama arī LOB interneta lapā.

J: Vai iespējams aizņemties GPS uztvērēju uzskaišu maršrutu iezīmēšanai?
A: Jā. GPS uztvērēju uzskaišu var aizņemties uz dažām dienām maršrutu iezīmēšanai, iepriekš piesakoties pie programmas koordinatoriem un vienojoties par uztvērēja saņemšanas un atdošanas laikiem.
N.B! GPS uztvērēju skaits ir ierobežots.

Programmas zinātniskais vadītājs: Ainārs Auniņš, e-pasts: dubults@lanet.lv 

Programmas koordinatore: Ieva Mārdega, e-pasts: ieva@lob.lv, tālr.: 29246443 

Atbalstītāji:

Galvenie programmas atbalstītāji ir tās dalībnieki (brīvprātīgie novērotāji), kuri ik gadu iegulda savu laiku, veicot putnu uzskaites.

2005. gadā Ligzdojošo putnu uzskaišu programma tika iekļauta valsts monitoringa programmā kā viena no aktivitātēm, un kopš 2006. gada saņēmusi finansiālu atbalstu no valsts institūcijām:

  • Kopš 2014. gada Ligzdojošo putnu uzskaites atbalsta Dabas aizsardzības pārvalde,
  • Zemkopības ministrija Ligzdojošo putnu uzskaites atbalstīja 2012. un 2013. gadā,
  • Latvijas Vides aizsardzības fonds atbalstīja četru apmācības nometņu rīkošanu potenciālajiem uzskaišu dalībniekiem 2005. gadā un ligzdojošo putnu uzskaites 2008. un 2009. gadā,
  • Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūra ligzdojošo putnu uzskaites atbalstīja 2006. gadā

Ekonomiskās krīzes dēļ no 2010. līdz 2013. gadam Valsts Bioloģiskās daudzveidības monitoringa programma netika finansēta, tādēļ arī ligzdojošo putnu uzskaitēm 2010. un 2011. gadā nebija piešķirts valsts finansējums. 2010. gadā segt brīvprātīgo novērotāju transporta izdevumus palīdzēja Šveices Ornitoloģijas institūts (“Vogelwarte.ch“), bet 2011. gadā – Zviedrijas Ornitoloģijas biedrība (Sveriges Ornitologiska Förening).